Bemutatkozó

Két kisgyermekem van Zsombor 11 és fél éves hatodikos iskolás, Panna idén töltöti be a 9-et, és kezdte meg a harmadik osztályt. Zsombor miatt kerültem kapcsolatba mozgásfejlesztéssel és az eredményeket látva kezdtem el pedagógusként is foglalkozni az iskolára, tanulásra való felkészítéssel. Öt éve fogadok és fejlesztek magam is gyermekeket, a Kulcsár Mihályné által tovább fejlesztett Delacato-módszert alkalmazom. A fejlesztés mellett iskolaérettségi felmérést is folytatok, mellyel feltárom a sikeres iskolakezdést akadályozó - de tornával fejleszthető - hiányosságokat. Elérhetőségeim: tel:06-20-910-66-85 e-mail: tibayjud@index.hu

Mi a gyanús, mire figyeljünk?

2012.09.25. 16:16 - mozgasfejlesztes

Címkék: iskolaérettség mozgásfejlesztés tibay judit tanulásinehézség magatartás probléma figyelemzavar

A folytatásban nézzük, hogy mit is látunk, vagy mit kellene látnunk a csemetéknél. Természeetsen nem minden percre pontosan történik, de ha oda figyelünk a kicsikre látjuk a változásokat, és a leírtak alapján már képet kaphatunk arról, hogy ha valami nem stimmel, nem, vagy nem úgy fejlődik ahogyan kellene. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy minden probléma könnyebben, gyorsabban, és jobb hatásfokkal kezelhető, ha időben odafigyelünk rá.

IMGP2930.JPG

Mi lehet gyanús....

Az 1 hónapos babák sokat fekszenek a hátukon, de van bizonyos fokú tartásuk, és belesimulnak az őket tartó személy karjába. Problémát jelez, ha testüket állandóan és túlzottan megfeszítik, vagy éppen ellenkezőleg, nincs tartásuk, izmaik petyhüdt, tónustalan. Figyeljünk oda, ha nagyon aluszékony, nehezen ébreszthető még etetésekhez is. Nehezen nyugtatható meg, sokat sír, de az sem jó, ha szükségleteit nem jelzi sírással.

A 2 hónapos babák elkezdik hason fekvésben emelni, illetve átfordítani a fejüket. Problémát jelez, ha erre nem tesznek kísérletet, vagy csak egy irányba tudják elfordítani. Szakember segítségére van szükség bármilyen „féloldalasság” esetén, pl. ha a baba az egyik oldalon található végtagjait kevesebbet, vagy nem mozgatja, illetve ha a fejét ferdén. Baj, ha nem követi a szeme előtt mozgatott tárgyakat.

A 3-4 hónapos babák már ügyesen emelik magukat hason fekvésben, lábuk elnyúlik, és ha ülésbe húzzuk őket, megtartják a fejüket. Problémát jelez, ha hasalás közben még mindig hiányzik a fejemelés, a lábak pedig felhúzottak, illetve ha ültetés közben hátraesik a fej, vagy megtartott, de ferde. Nem jó, ha nem figyel fel a zajokra a környezetében.

Az 5 hónapos babák már biztosan fel tudnak támaszkodni hasalásból. Problémát jelez, ha eközben nem nyitják ki a tenyerüket, illetve ha szinte állandóan ökölbe szorul a kezük, valamint nem kezdik megfogni a tárgyakat. Szakember segítségére van szükség, ha a baba egyik vagy mindkét oldali végtagját hanyagolja. Probléma, ha kezeit nem nézegeti 4-5 hónapos kora után sem, nem nyúl a játék után. Baj, ha csak pillanatokra néz rá arcra, tárgyra. Mosoly, kacagás, hangadás kezdetei nem észlelhetőek.

Tibay Judit  édesanya, mozgásfejlesztő tanító- és óvodapedagógus,

Ha bármi kérdésetek van, írhattok a tibayjud@index.hu email címere, vagy a 06-20-910-66-85 telefonszámon elértek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasfejlesztes.blog.hu/api/trackback/id/tr484802325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása