Bemutatkozó

Két kisgyermekem van Zsombor 11 és fél éves hatodikos iskolás, Panna idén töltöti be a 9-et, és kezdte meg a harmadik osztályt. Zsombor miatt kerültem kapcsolatba mozgásfejlesztéssel és az eredményeket látva kezdtem el pedagógusként is foglalkozni az iskolára, tanulásra való felkészítéssel. Öt éve fogadok és fejlesztek magam is gyermekeket, a Kulcsár Mihályné által tovább fejlesztett Delacato-módszert alkalmazom. A fejlesztés mellett iskolaérettségi felmérést is folytatok, mellyel feltárom a sikeres iskolakezdést akadályozó - de tornával fejleszthető - hiányosságokat. Elérhetőségeim: tel:06-20-910-66-85 e-mail: tibayjud@index.hu

Miről is van szó? Miért éppen mozgással?

2012.09.12. 15:33 - mozgasfejlesztes

Címkék: mozgásterápia mozgásfejlesztés tibay judit tanulásinehézség delecato magatartás probléma figyelemzavar

Kezdjük a leg elején...

Nézzük át - újra - az alapokat. Nyílván lesznek olyan olvasók, akik már "képben" vannak, ők majd később, ahogy elmerülünk az egyes témákban, kapcsolódhatnak be.

Gyermekeink fejlődése a mozgásfejlődéssel indul meg és egy meghatározott utat jár be (fejemelés, fordulás, kúszás, mászás, járás, majd ehhez kapcsolódik be –és halad vele tovább párhuzamosan – a beszédfejlődés: gagyogás, szavak, mondatok és végül az összefüggő beszéd kialakulása; a mozgások során szerzett tapasztalatai alapján - „kialakítja” a dominanciáját, kiválasztja a domináns kezét-szemét-lábát). Nem jó, ha valamelyik fázis kimarad, mint ahogy az sem, ha túl rövid vagy túl hosszú ideig „gyakorol” a gyermek egy-egy szakaszt.

dreamstimefree_1314106.jpg

Minden mozgásnak megvan ugyanis a maga szerepe a fejlődésben. Az idegrendszerben különböző érési folyamatokat indítanak be, melyek kimaradnak, ha kimarad a mozgás. Ezek az eltérések olyan apró működési hibákat okoznak, hogy hatásuk nagyon sokszor csak a bonyolult idegrendszeri folyamatoknál észlelhető, mint például az írás vagy az olvasás.

Többféle terápia alkalmas a gyermekek fejlesztésére, én a Delacato módszert tanultam, ezt szeretném bemutatni.

A módszer a nevét kifejlesztőjéről, Carl Henry Delacato neurológusról kapta, aki az Egyesült Államok-beli Philadelphiában a csoportjával párhuzamba állította a törzsfejlődést és az egyedfejlődést, ahol az egyedfejlődés minden területen megismétli a törzsfejlődést.

Véleményük szerint a mozgásfejlődés szoros kapcsolatban áll az idegrendszer érésével, a gyermek mozgásának és észlelésének fejlődése egy-egy életszakaszban a központi idegrendszer egy-egy meghatározott területének irányítása alatt áll. Ha a mozgásfejlődés bármelyik szakasza kimarad, vagy nem gyakorlódik be eléggé, a kapcsolódó érzékelő és irányító központok nem fejlődnek, differenciálódnak megfelelően. Több terület elégtelen működése tanulási nehézséghez, viselkedési problémához, magatartás zavarhoz vezethet, mert a mozgás segítségével járódnak be az idegpályák, fejlődnek az agyi rendszerek. Delacato szerint az idegrendszer egy-egy területének fejlettségéről az elemi mozgások tájékoztatnak (mellúszás, kúszás, mászás, járások, ugrások, fejemelgetés háton és hason fekvésben).

A lényeg

Delacato és csoportja által kidolgozott kezelés lényege az, hogy lehetővé tették a gyermekek számára, hogy a mozgás szintjén újra éljék életüknek egy korábbi szakaszát. Ezzel az érésben elmaradt területek lehetőséget kaptak a deficitek ledolgozására, a hiányok pótlására

Magyarországon Kulcsár Mihályné neuropedagógus, Delacato módszere alapján, állította össze a "Mozgásterápiát". Az elemi mozgásokat beépítette terápiájába és továbbfejlesztette azt, így az általa kidolgozott rávezető illetve nehezített mozgássorral tette teljessé. Új területeket is bekapcsolt a fejlesztésbe, kidolgozta a térérzékelés, az egyensúlyérzék, a finommozgások fejlesztésének gyakorlatsorait is.  

Folyt köv.....

Tibay Judit  édesanya, mozgásfejlesztő tanító- és óvodapedagógus,

Ha bármi kérdésetek van, írhattok a tibayjud@index.hu email címere, vagy a 06-20-910-66-85 telefonszámon elértek.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasfejlesztes.blog.hu/api/trackback/id/tr624772768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása